ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ СА 

ВАЖНА ЧАСТ ОТ ДЕТСТВОТО




Те са места, където децата спортуват, социализират и тестват своите граници. Детските площадки са места за приключения и въображение. Те трябва да са достъпни и най-вече да бъдат безопасни. Децата и възрастните разглеждат детските площадки от две различни гледни точки. Децата виждат възможности да тичат, да играят, да скачат и да се забавляват, да се катерят и да се надпреварват. Възрастните имат друга гледна точка, за това каква трябва да бъде детската площадка. Те искат децата да се движат и да развият координацията си, но и желаят за своите деца сигурност и безопасност, и да знаят, че рисковете са минимални. Детските площадки се развиват през поколенията. Днешното оборудване и настилки за детски площадки са много по-издръжливи, отколкото в миналото и са проектирани с основната цел да бъдат безопасни. Приключенските стени, тунели и въжени мрежи са популярни елементи.Това, което също е променено, са опциите за безопасна настилка на детската площадка.




НАРЪЧНИК ЗА
ИЗБОР НА НАСТИЛКА

за детска площадка



Инфра Концепт ЕООД
Важна част от планирането на една детска площадка е избора на настилка

Има два основни типа настилка за детски площадки. Те се категоризират по плътност на материалите и се наричат „насипни материали“ и „готови продукти“.


Насипни материали
Epdm mulch

Те имат гранулиран характер и могат да се поставят в различни дебелини върху неравни повърхности, както и да се наслояват в дълбочина. Чакъл, пясък, мулч и дървени стърготини са примери за насипно покритие на детската площадка. Всяка от тях има свои собствени свойства и често се срещат на детските площадки. Често, просто се насипват на нужното място. Те се нуждаят от редовна поддръжка - особено на площадките, където дневно минават много деца, защото например под люлките, където децата се изтласкват с крата, материалът се разпръсква и премества и оставя тази зона незащитена.


Готови продукти

Саморазливни каучукови настиклки

Те са химически свързани елементи, които се оформят в твърди или полутвърди повърхности, като плочи или саморазливна настилка. Плочите са машинно изработени готови продукти, а саморазливната настилка е смес от насипна гранула и биндер, които се бъркат на място и се оставят да се втвърдят.Обикновено те са по-скъпи от насипните материали. Съставът им е по-сложен и често изискват професионална инсталация. Нуждаят се от предварително подготвена повърхност, като гладът бетон или асфалт. За сметка на това поддръжката им е значително по-евтина и неангажираща.

Когато избирате настилка за вашата детска площадка, важно е
да разгледате някои общи плюсове и минуси на всеки вариант.


Основни предимства от насипните настилки:

Малко по-ниска цена
Лесно за поставяне

Основни недостатъци на насипните настилки: 

Изискват постоянна поддръжка
Санитарни проблеми от животни и токсини
Могат да крият опасни елементи, като счупени стъкла и остри предмети
Може материалът да се сбие при влажност и/или високо натоварване.
Подлежът на изисквания за периодична подмяна

Основни предимства от готовите продукти:

Дълготрайност при всякакви условия
По-лесно за приспособяване към изискванията за достъпна среда
Атрактивен външен вид
Не е необходима постоянна поддръжка

Основни недостатъци на готовите продукти:

По-високи разходи за покупка и монтаж
Задължително професионално полагане на саморазливната настилка



ОЩЕ ОБЕКТИ


Хидроизолация

На тераса със студена полиурея


ОУ "Княз Борис" I град Бургас

С нова спортна площадка


Преобразената спортна площадка

На ПГЕЕ „Константин Фотинов"


Площадка с обемни фигури

от саморазливна каучукова настилка


КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАСТИЛКА?
Наръчник


ТОП 9 ПРЕДИМСТВА 

На индустриалните епоксидни настилки