"Тук бих скочила 2,10 метра", каза Стефка Костадинова в Ямбол на откриването на новата лекоатлетическа писта


Стадион "Тунджа" гр. Ямбол


Олимпийската шампионка и председател на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова откри в Ямбол обновената лекоатлетическа писта на градския стадион. Ремонтът на съоръжението е направен с над 1,2 млн. лева, отпуснати от спортното министерство.

Заедно с кмета на Ямбол Валентин Ревански и заместника му Енчо Керязов тя преряза лентата на новото спортно съоръжение. Преди това водосвет отслужиха свещениците от ямболски храмове – отец Стоян и отец Янко.

Както съобщи БТА, пистата е единствената до момента синя писта в България. Покритието е изпълнено с висококачествени материали на швейцарската форма „Коника“, с която са направени едни от най-известните стадиони в света.

„След толкова дълга спортна кариера доживях да видя на живо в моята България такава писта“ каза Стефка Костадинова преди да пререже лентата.


„При такова страхотно спортно съоръжение няма как да не станете олимпийски шампиони. Винаги бъдете горди, че сте българи“, обърна се към децата от спортните клубове в града Стефка Костадинова.

„Съжалявам, че не съм в активния спорт, защото много бих искала да покажа на град Ямбол как се скача 2,10, а не 2,09 метра“, пошегува се олимпийската шампионка, визирайки собствения си световен рекорд на скок височина от 2,09 метра.

„Много моля държавата да помогне на Ямбол и за закупуването на нови седалки за градския стадион, защото градът заслужава да гледа световен спорт“, коментира пред журналисти председателят на БОК.

Кметът на Ямбол обяви, че общината ще осигури средства за подмяна на част от седалките. Ревански благодари на заслужилите майстори на спорта в града, настоящите треньори и състезатели за развитието на спорта в града през годините.

Пистата години наред бе в изключително лошо състояние, тъй като е ремонтирана само веднъж от построяването на стадиона в Ямбол през 70-те години на миналия век. Съоръжението се използва от двадесет спортни клуба.

На откриването на новата писта присъстваха областният управител на Ямбол Георги Чалъков, десетки спортисти и треньори, както и легендите на местните школи по лека атлетика и спортна акробатика – Тотка Петрова и Маргарита Моллова, донесли спортна слава на България.

източник: БТА.БГ
видео: Диана ТВ